Egels in de tuin

Artikel 7 van 19
Overzicht

Help de dalende egelpopulatie met een egelhuis waarvan de deuropening net groot genoeg is voor de egel, zodat het een veilig toevluchtsoord is voor egels die er hun winterslaap in houden en er in het voorjaar jongen kunnen krijgen. De egels zullen het hele jaar door in de buurt van het egelhuis verblijven. Egels zijn goede slakken bestrijders in de tuin!

Wanneer maken egels gebruik van een egelhuis?

  • voor hun winterslaap van circa november tot april (afhankelijk van de temperatuur)
  • als nestkast om jongen te werpen rond mei en er hun jongen in op te laten groeien tot ongeveer juli
  • als zomerverblijf vanaf juli tot september bij slecht weer of om zich te beschermen tegen roofdieren

Open het huis echter nooit wanneer een egel bezig is mijn zijn winterslaap of nestperiode! Het huis schoonmaken kan in april.

waar zet u het egelhuis:
Zoek een rustige plek, beschut tegen de wind. U kunt droge bladeren in en om het egelhuis strooien, en eventueel wat hooi in het huis zelf. Dit zal de egel stimuleren om er zijn winterslaap in te houden.

Met een aantal (kleine) aanpassingen is iedere tuin egel vriendelijk(er) te maken, zelfs kleine tuinen. Het belangrijk dat de egels dan van de ene naar de andere tuin kunnen en naar omliggende groenstroken. 

Wij verkopen naast egelhuizen ook nestkasten mét camera en losse camera's en nog veel meer diervriendelijke artikelen, voor meer informatie klik hier

Tips voor een egel vriendelijke tuin:

 Wel doen:

-Egels houden van een dak boven hun hoofd. Laat bladeren en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder kunnen ze een nest maken. 

-Een rommelhoekje. Met wilde planten en struiken waar egels tussen kunnen kruipen.

-Een composthoop, egels vinden hier slakken en kunnen het als slaapplaats gebruiken. 

-Plaats een egelhuis in de tuin.    

-Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Of liever nog, leg een heg aan. Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Een heg biedt ze ook beschutting (ze mijden als het even kan open velden).

-Zorg voor een schaal vers water, niet alleen egels vinden dit fijn ook andere dieren maken er gebruik van. Een vijver is ook geweldig. Maar wel eentje waar egels in en uit kunnen komen! Zorg eventueel voor een gaastrapje of schuine plank.

 -Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk! Daar krijgen ze diarree van.

 -‘Hoe meer tegels, hoe minder egels.’ Een terras kan prima maar laat ook groen over in uw tuin. Essentieel voor voedsel en beschutting. Bloemen en planten, zowel hoger als laag bij de grond zijn goed voor egels. Egels vinden het fijn door een dicht begroeide bodem te lopen, deze geeft beschutting.

Niet doen:

-Egels kunnen klem raken in rechthoekig schapen gaas. Gebruik daarom kippengaas of ruitvormig gaas als afscheiding en maak een aantal ‘egelpoortjes’ waar egels gemakkelijk door heen kunnen (minimaal 12 bij 12 cm).

-Pas op met een net over de moestuin. Hang deze hoger dan 30 cm zodat egels er niet in verstrikt kunnen raken.

-Egels zijn goede zwemmers maar verdrinken soms in tuinvijvers met een rechte oever waar ze niet uit kunnen komen. Leg een schuin loopplankje in de vijver of zorg voor een lichte helling bijvoorbeeld met keien, zodat egels eruit kunnen kruipen. Ook vogeltjes vinden dat ideaal en nemen graag een bad. 

-Controleer voor het leeghalen van de composthoop eerst of er geen egel (soms zelfs met jongen) een nest in heeft gemaakt.

-Gebruik geen gif (slakkengif, insecticiden, pesticiden etc.). Egels eten de slakken die het gif hebben gegeten en gaan er dood aan. Egels zijn trouwens ideale hulpen van iedere tuinman en tuinvrouw: ze ruimen de slakken graag voor u op.

-Egels worden ziek van melk, zet dus geen schoteltje melk neer (water vinden ze wel fijn).

 -Ruim rondslingerend afval, jampotten en (prikkel)draad op. Egels zijn nieuwsgierig en steken graag hun snuit ergens in, ze kunnen erin verstrikt raken en stikken.

-Sluit keldergaten / putten af zodat egels er niet in kunnen vallen of leg er een plankje in zodat ze er zelf weer uit kunnen klimmen.

-Controleer voor het opruimen of verbranden van hopen gras, tuinafval, oude bladeren en takken of er geen egel onder woont.

 -Sluit schuurtjes, garages en stallen ’s nachts af om te voorkomen dat egels erin op gesloten raken wanneer onopgemerkt de deur wordt gesloten of ze er een nest maken.

Wij verkopen naast egelhuizen ook nestkasten mét camera en losse camera's en nog veel meer diervriendelijke artikelen, voor meer informatie klik hier

Veel succes en plezier in uw `levendige tuin`, 

namens Hortus Vitalis

 

De Zoogdiervereniging geeft speciaal voor het Jaar van de Egel [2009] een folder uitgegeven met praktische tips en wetenswaardigheden over egels en tuinen. De folder  is ook als PDF te downloaden .

Overgenomen van: jaarvandeegel.nl  

 

  

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel