Dadel-notenballetjes in pergamijnen zakjes
OverzichtDadel-notenballetjes
Dit heb je nodig
- Reken ongeveer 2 op 1 wat betreft dadels op noten, bijvoorbeeld:
- 200 gram verse dadels [medjool]
- 50 gram ongezouten hazelnoten of amandelen
- 50 gram ongezouten pecannoten
- 3 el geraspte kokos
- Zonodig water [zie recept]
- pergamijnen zakjes, deze zijn vetvrij en ideaal om zo'n mooie en lekkere tractatie in te verpakken
Variaties 2 en 3:
- 3 el geraspte kokos [extra]
- 2 el cacaopoeder
- 2 el cacao nibs
Varieer zelf met toevoegingen als:
- Abrikozen
- Chiazaad
- Rol door [geroosterd] sesamzaad of cacoa ipv cocos
- Andere noten
Tijd:
Ongeveer 15 minuten
Deze dadelballetjes zijn zó lekker en helemaal natuurlijk, zonder extra suiker, zout of vet, dat je er beter een dubbele portie van kan maken! Je kunt ze zelf opeten of iemand er heel blij mee maken door ze cadeau te geven in een prachtig pergamijnzakje. Dus maak meteen drie verschillende smaken, zodat je lekker kan variëren. De omschrijving van de balletjes:
- Het ‘basis’ dadelballetje is heel simpel: dadels met hazelnootjes en pecannoten in de blender en balletjes rollen maar! Een perfecte combinatie. Om deze balletjes te versieren rol je ze nog door de kokos en daarna laat je ze opstijven in de koelkast.
- Chocolade dadelballetjes: Bij deze variant voeg je twee flinke eetlepels cacao aan het basisrecept toe. Proef tussendoor hoe sterk je de chocoladesmaak wilt hebben. De toevoeging van cacao en de combinatie van dadel, hazelnoot, pecannoot laten je smaakpapillen denken dat je een kleine bonbon aan het eten bent. Maar dan een gezonde! Kies zelf of je ze ook nog door de kokos rolt.
- Chocolade crunch dadelballetjes: Voeg twee flinke eetlepels cacao nibs toe aan het basisrecept. Cacao nibs zijn gemaakt van rauwe cacao en geven een lekkere crunch aan de dadelballetjes.
En zo maak je ze
- Ontpit de verse dadels en laat ze vijf minuten weken in een bakje met heet water, dan worden ze lekker zacht. Meng de dadels, hazelnoten en pecannoten in de blender of foodprocessor en mix tot ze helemaal fijn en goed gemengd zijn. Mocht je blender wat moeite hebben met de kleverige dadels, voeg dan een eetlepel water toe en roer tussendoor om met een eetlepel als de blender uit is. Het mengsel is klaar als het zich tot een plakkerige bal heeft gevormd.
- Voor variatie 2. en 3. voeg je nu de cacao of de cacao nibs door het mengsel. Doe dit door het er met een vork doorheen te prakken.
- Rol nu balletjes van het dadel-notenmengsel, grote naar eigen inzicht. Als het aan je handen blijft plakken kun je je handen een beetje vochtig maken, zodat het iets minder plakt.
- Rol de balletjes nu eventueel door de kokos en zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
- Variant: rol een dunne rol van het mengsel en rol deze door de kokos, laat opstijven en snijdt er later stukjes van
- Bewaar in een afgesloten trommel op een stukje keukenrol of vetvrijpapier [bakpapier] en ze blijven zeker 2 weken goed in de koelkast, als het niet langer is, maar bij mij halen ze nog geen week.