Waarom een egelhuis plaatsen
OverzichtEen egelhuis plaatsen
De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt. |
Egels houden een winterslaap. Oude egeltjes gaan rond eind november in winterslaap, jonge egeltjes blijven nog iets langer actief. De egels gaan in een soort ‘spaarstand’ waarbij hun lichaamstemperatuur kan dalen van 38 naar wel 4 graden! Eenmaal in winterslaap daalt de ademhaling naar een minimum en stopt de spijsvertering. Maar de egels moeten wel over voldoende vetreserves beschikken. Soms worden ze wakker tijdens hun winterslaap, omdat het nest niet warm genoeg is of omdat de reserves opraken. Dit kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven. Ziet u tijdens de winterperiode een verzwakte egel, help hem dan, want zelfstandig redt hij het niet!
Egeltjes ontwaken eind maart, begin april, mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Zodra de temperaturen boven 12 tot 15 graden komen, wordt de egel actiever en zal het op zoek gaan naar voedsel. En zie je soms ook wel overdag lopen. Als een egel in het voorjaar ontwaakt is het circa 30% van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Eenmaal op krachten breekt de paringstijd in mei aan. In juni bouwen ze vaak een nestje, meestal beschut onder een haag, een stapel takken of in een composthoop. De verzorging van de jongen vergt veel energie van de ouders en vindt plaats van juni tot augustus. Als de jongen hun eigen weg gaan in de herfst, bouwen de egeltjes hun winternesten om een goede schuilplaats voor de winter te hebben. Egels slapen wel 18 uur per etmaal en zijn vooral ’s nachts actief. Slapen doen ze op beschutte droge plekken, bijvoorbeeld onder bladeren of in speciale egelhuizen.
Onze tuinen worden meestal zo keurig onderhouden, dat er nauwelijks natuurlijke bescherming voorhanden is in de vorm van braamstruiken, heggen en omgevallen bomen. Hierdoor zijn sommige egels geneigd hun nest te bouwen op minder geschikte plaatsen zoals in afvalverbrandingshopen (waar ze kunnen verbranden), composthopen (waar ze doorspit kunnen worden) of in garages en kassen (waar ze opgesloten kunnen worden).
Het egelhuis is ontworpen om egels optimale overlevingskansen te bieden.
uw hulp is daarbij dringend gewenst. U kunt het huis kant en klaar op onze website bestellen.
BELANGRIJK: GEBRUIK GEEN SLAKKENKORRELS EN INSECTENVERDELGERS IN DE TUIN !!!
Slakkenkorrels en insectenverdelgers zijn dodelijk voor egels. Kleine hoeveelheden van het gif kunnen op den duur te veel worden voor de egel die dergelijke beestjes iedere nacht eet. Ook de zogenaamde Ecokorrels raden wij af aangezien een aantal honden en katten erg ziek geworden zijn na het eten van deze korrels!
Laat geen blikjes en bekertjes slingeren. Egels kunnen erin vast komen te zitten.
Egels zijn goed voor uw tuin
Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.
Is mijn tuin geschikt voor een egelhuis?
Egels komen voor in bijna geheel Nederland. Ze wonen zowel in woonwijken als op het platteland. Iedere tuin is geschikt, op voorwaarde dat de egel er in en er uit kan. Zelfs als uw tuin omgeven is door een schutting zal de egel nog kans zien er in te komen, mits u zogenaamde egelpoortjes onder in de schutting maakt. Dat zijn vuistgrote openingen (14 bij 14 cm) onder in de schutting. Klik hier voor meer informatie over het plaatsen en inrichten van een egelhuis.
Wanneer is de beste tijd voor het installeren van het egelhuis?
Doe dit zo vlug mogelijk. In de periode van oktober tot maart hebben egels een plek nodig voor hun winterslaap. De nestbouw begint soms al in oktober. Sommige egels veranderen in februari nog van nestplaats. Daarom kunt u uw egelhuis op ieder tijdstip gedurende de winter plaatsen.
Van maart tot september hebben de vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen. En van februari tot december moeten egels zonder jongen overdag een veilige schuilplaats hebben. Zo ziet u, het tijdstip maakt niet uit, het belangrijkste is dat u een egelhuis plaatst!
Waar plaats ik het egelhuis? |
Hoe plaats ik het egelhuis?
Vul het egelhuis half met dorre bladeren. Zet het huis op een paar tegels om rotting te voorkomen. Bedek het hele huis van buiten met bladeren of turfmolm, behalve de ingang en de ventilatiebuis. Deze laag vormt een extra bescherming tegen de kou. Leg er een oude mat of een stuk fijnmazig gaas overheen om wegwaaien van het blad te voorkomen.
Nadat het huis gebruikt is en weer verlaten, moet het worden schoongemaakt en voorzien van vers dor blad. Egels willen namelijk ieder jaar een nieuw nest bouwen. De beste tijd voor het schoonmaken is april/mei. Hier vindt u een stapsgewijs plaatsingsplan.
Hoe kan ik zien of het huis bewoond is?
Til in geen geval het dak op om te zien of er een egel in zit. U verstoort zo het dier en jaagt het weg, of het gaat dood van de kou. Let op tekenen dat de egel in ieder geval in het huis is geweest. Dit kunnen pootafdrukken, uitwerpselen of verschoven bladeren zijn.
Hoe maak ik mijn tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor egels? |
Met voeding en water helpt u de kwetsbare egelpopulatie in stand te houden! De kans is op deze manier groot dat er iedere nacht één of meerdere egels in uw tuin te gast zijn.
Bevestig netten in de tuin (bijvoorbeeld ter bescherming van fruit en gewassen) zo strak mogelijk. Dit voorkomt dat de egels er in verward raken. Dit geldt ook voor tennisnetten etc. Hang deze een eindje van de grond.
Heel handig is een egelvoederhuis te maken om het voer in te zetten. Een omgekeerd sinaasappelkistje met een plastic vuilniszak erop bevestigd tegen de regen, een vuistgrote egeldeur in de wand en zware steen op het dak verhindert dat honden of katten het huisje omgooien of het eten opeten.
Zorg ervoor dat de egel de tuin in en uit kan doormiddel van een opening in de heg of schutting. Egels leggen soms hele afstanden af op zoek naar eten, per nacht wel 3 tot 5 kilometer!
Dek uw vijver, zwembad of wildrooster goed af zodat de egel er niet in kan vallen. Maak een trapje in de vijver of hang gaas langs de randen.
De egelvriendelijke tuintips kort samengevat:
- Plaats een of meerde egelhuizen in uw tuin
- Maak een doorgang in uw tuinafzetting zodat egels hun nachtelijke wandelingen kunnen maken en daarbij de tuin uit kunnen.
- Plaats water en natvoer [katten of hondenvoer op een veilige plek.
- Houd deuren van schuren en tuinhuisjes gesloten en bewaar gif buiten bereik van de egels.
- Zet een vijver met steile oevers af, zodat egels er niet in kunnen vallen.
- Zorg voor enkele 'bruggetjes' over borders en andere steile randen, zodat egels er overheen kunnen.
- Kijk tuinafval na op egels.
- Wees voorzichtig met een riek tijdens het omspitten van uw composthoop.
- Wees voorzichtig met het maaien onder bosjes of dichte beplanting.
- Vindt u in de late herfst of winter een egel die te weinig weegt, neem dan contact op met de egelopvang bij u in de buurt. Egels zijn beschermde dieren, die u niet mag houden. Raadpleeg in geval van nood altijd een specialist!
Samen zorgen we voor de egel en een tuin met een grote biodiversiteit!
Hartelijke groet,
Justine Bots
Hortus Vitalis ‘de levendige tuin’
Bronnen:
Tekst: informatie vrij van de egelbescherming website bewerkt