LANDLEVEN, juli 2023

Solar-fotopapier DIY A5, 12 vellen

Artikel 8 van 57
€ 8,95 (inclusief btw)
Overzicht

Dit speciale papier uit de begintijd van de fotografie is geschikt voor 'Zonnefotografie'. Wanneer voorwerpen hierop gelegd worden laat de zon na een korte belichtingstijd contouren achter. Je legt dus de schaduwen vast en maakt zo unieke creaties. Het ontwikkelen en de fixatie gebeurd met leidingwater, zonder donkere kamer! Het papier is niet giftig en van gerecycled papier.

Maak zo de leukste kunstwerken, gemakkelijk met een beetje hulp van de zon, wat bloemblaadjes én het ready-to-use solar fotopapier. Een mooie doe-het-zelf knutselactiviteit voor kinderen, maar ook voor  volwassen. Ontdek de kant en klare doe-het-zelf kits met fotopapier in envelop en een simpel stappenplan. Het solar fotopapier is ook super leuk om cadeau te geven!

Hoe werkt het in het kort: De kant-en-klare (cyanotype) fotovellen zitten in een zwarte zak, om voortijdige foto-ontwikkeling tegen te gaan. Je opent deze dus pas, als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Een beetje zoals de fotorolletjes in je analoge camera vroeger! Leg een blaadje op een vlakke ondergrond en ga aan de slag met mooie voorwerpen, zoals bloemen, blaadjes, veertjes, uitgeknipte vormen, ... verzin maar raak! Leg vervolgens het papier in de zon, voor 3 á 10 minuten. Verwijder daarna je voorwerp[en] van het papier. De schaduwen die de zon blokkeerden worden wit, hierdoor ontstaat een negatief beeld van je compositie, net als bij analoge fotografie.

Spoel dan het papier 2 minuten af onder de kraan en hang daarna het papier op om te drogen. De blauwe kleur zal na een tijdje steeds donkerder worden.

TIP: In 1 á 2 minuten bloemen drogen in de magnetron! Klik hier!

  • UV-lichtgevoelig papier, te belichten door de zon
  • gerecycled papier
  • 12 x A5 vellen [= half A4 formaat]
  • ontwikkelen en fixeren met kraanwater
  • geen donkere kamer nodig
  • niet giftig

Hallo Justine, Al een poos geleden dat je mij deze informatie stuurde, maar ik wilde nog steeds reageren als ik het solarpapier had gebruikt. Ik heb een deel aan andere mensen cadeau gegeven. Daar heb ik verder geen reacties van terug gekregen.
Onlangs samen met een meisje van 5 gedaan toen het zonnig weer was. Van alles in de tuin verzameld en toen kon het 'magisch knutselen' beginnen. Heel leuk om te doen, leuke ervaring! Bedankt. Groetjes, A

Zo maak je in 7 stappen prachtige creaties met het solar fotopapier en zonnestralen

Het 'Zonnepapier' is alleen gevoelig voor blauw tot en met ultraviolet licht. U kunt het daarom zonder problemen binnen bij het licht van gloeilampen of bij gedempt daglicht gebruiken. Voorzichtigheid is wel geboden bij direct zonlicht, dat bestaat voor een groot deel uit UV-straling. Verder is het oppassen met neon-, spaar- en halogeenlampen, omdat deze voor een aanzienlijk gedeelte UV-straling kunnen produceren.

  • Neem een stuk golfkarton of piepschuim als ondergrond.
  • Pak een vel uit de zwarte beschermende verpakking en sluit de verpakking gelijk weer. Doe dit in de schaduw, want als het eenmaal buiten is kan het papier zich al gaan ontwikkelen.
  • Leg het vel Solar fotopapier met de blauwachtige kant naar boven op de ondergrond.
  • Leg willekeurige vlakke objecten met interessante contouren op het papier. Veren, delen van planten, bladeren [eventueel eerst drogen met de Bloemen- en kruidenpers voor in de magnetron], knopen, een geknipt silhouet, het kan allemaal. Een andere mogelijkheid is om positieve kopieën van bijvoorbeeld foto-negatieven maken of interessante negatieve kopieën van een tekening of document (met de afbeelding naar beneden er op leggen en iets langer belichten) Je kunt grenzeloos experimenteren!
  • Vooral bij wind: Bedek het geheel met dun transparant huishoudfolie of bijvoorbeeld een transparante insteekhoes en fixeer het geheel met spelden zodat alle delen vlak op het papier gedrukt worden.
  • Belicht het papier met direct zonlicht, het liefst tijdens een heldere dag, zo kan het fotopapier voldoende zonlicht absorberen. Is de zon niet zo sterk, laat je creatie dan iets langer in het licht liggen, dus niet achter glas. Belicht 3 tot 10 minuten lang totdat de belichte delen bijna geheel wit zijn geworden.
  • Verwijder de folie en de voorwerpen van het papier. Je ziet nu duidelijk een verschil van kleur op het papier, daar waar je voorwerpen hebben gelegen. Spoel het Solar fotopapier gedurende 2 minuten af onder de kraan of in een bak met water.
  • En dan is het spannende moment aangebroken... de afbeelding zal eerst verdwijnen om daarna als negatief beeld tevoorschijn te komen.
  • Na het drogen, bij voorkeur op een vlakke ondergrond, is de afbeelding lichtecht geworden. Na verloop van tijd wordt de blauwe kleur nog beduidend donkerder.

 

 

 

Geschiedenis weetje:

Beleef uw blauwe wonder... tot ver in de 20e eeuw werd de zogenaamde ijzerblauwdruk gebruikt om plannen te kopiëren. Het proces is oorspronkelijk ontwikkeld in 1842 door John Herschel, een Engelse wetenschapper en astronoom. Sindsdien is cyanotype een populaire methode om met zonlicht te fotograferen.

 

Tags: DIY, natuurknutsels, knutselen met kinderen, ontdekken, fotografie, zonnecel fotopapier, zonnefotopapier, cadeautip, origineel cadeau, kinderverjaardag, verjaardagactiviteit, fotopapier, didactisch, didactisch lesmateriaal, cyanotype, fotografie

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel